Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-huis.be
banner image

Fundering Tuinhuis

Vooraleer je een tuinhuis zet, moet je eerst wat zaken regelen. Plan alles op voorhand, bekijk of je een vergunning nodig hebt en begin dan pas met het leggen en gieten van een fundering voor je tuinhuis. Een goede fundering is erg belangrijk om haperende deuren, vochtproblemen, verzakkingen, … te vermijden. Handige tips en advies over de fundering voor een tuinhuis ontdek je in dit artikel.

Snel naar: plaatsingaandachtspunten

 

Fundering tuinhuis zelf plaatsen of laten plaatsen?

Dat hangt ervan af of je jouw tuinhuis laat plaatsen of zelf wil plaatsen:

 

1.Ik laat mijn tuinhuis plaatsen

Laat je jouw tuinhuis plaatsen door een vakman, dan voorziet deze doorgaans ook de fundering. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van een tuinhuis op maat van jouw wensen? Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat via de offertepagina.

 

2. Ik plaats mij tuinhuis zelf

Wil je jouw tuinhuis zelf plaatsen, hou er dan rekening mee dat je ook zelf een fundering moet voorzien. De fundering voor je tuinhuis zelf plaatsen is mogelijk, maar niet eenvoudig.

Je moet namelijk met heel wat rekening houden: de fundering moet dik genoeg zijn, de ondergrond moet vlak zijn, de bekisting moet stevig zijn, … Als doe-het-zelver is het niet altijd eenvoudig om hier juist over te oordelen en loop je het risico dat je niet op de correcte manier te werk gaat.

Het gevolg? Een slechte fundering zorgt op termijn hoe dan ook voor problemen (vochtproblemen, verzakkingen, …). Wil je zeker zijn dat je tuinhuis stevig staat en stevig blijft staan, laat de fundering dan plaatsen door een gespecialiseerde vakman. Deze weet precies hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden. Vergelijk vrijblijvend voorstellen via de offertepagina.

 

 

Prijs fundering tuinhuis

Een betonnen fundering voor je tuinhuis van 15 cm dik, inclusief randbekisting en wapening kost gemiddeld € 80 per m² (excl. plaatsing door een vakman). Wil je jouw tuinhuis fundering laten plaatsen door een gespecialiseerde vakman en ben je benieuwd naar een prijs op maat voor jouw project? Ontvang en vergelijk dan vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

fundering tuinhuis

 

Werkwijze fundering tuinhuis maken

Een tuinhuisfundering kan je op verschillende manieren maken. De meest toegepaste is een fundering op volle grond met een gestorte betonlaag. Gewapend beton is ongevoelig voor verzakkingen en scheuren en zorgt ervoor dat je onmiddellijk een vloer voor je tuinhuis hebt. Of je nu zelf aan de slag gaat of een vakman inschakelt, het maken van een tuinhuisfundering verloopt doorgaans op volgende manier:

 

STAP 1: graafwerk

Eerst en vooral moet het gras op de plek van je toekomstige tuinhuis verwijderd worden. Vervolgens moet de plaats zo vlak mogelijk afgegraven worden tot onder het maaiveld. Het is de bedoeling dat de bovenkant van de fundering boven het maaiveld uitkomt.

Hoeveel grond precies weggegraven moet worden, is afhankelijk van de dikte van de vloerplaat, wat op zijn beurt weer afhangt van de stabiliteit, het drainerend vermogen, … van de ondergrond. Let op, de randen moeten dieper uitgegraven worden voor meer stabiliteit.

 

STAP 2: bekisting voorzien

Er moet een bekisting voorzien worden om het beton in te gieten. De bekisting vormt zo dus eigenlijk de randen van de betonplaat. Een bekisting wordt gemaakt met rechte, horizontaal bevestigde houten planken. De bovenkant van de bekisting komt daarbij overeen met de bovenkant van de funderingsplaat.

Let op, een stabiele plaatsing van de bekisting is erg belangrijk om te voorkomen dat ze weggedrukt wordt bij het storten van het beton.

 

STAP 3: fundering gieten

In een laatste stap wordt het beton gegoten. Ideaal is een (gewapende) betonlaag van ongeveer 15 cm dik. Let op, de betonlaag moet waterpas liggen. Dat is nodig om een stabiele constructie te garanderen en problemen achteraf te vermijden.

 

Schakel de hulp in van een vakman

Zoals je kan lezen, moet je met heel wat rekening houden als je een fundering voor een tuinhuis plaatst. Om zeker te zijn van een correcte uitvoering van de werken en een stevig tuinhuis, laat je de fundering best plaatsen door een gespecialiseerde vakman. Benieuwd naar wat dat kost? Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen:

Ik wil enkel een fundering laten plaatsen: vergelijk offertes op maat van jouw project.
Ik wil een volledig tuinhuis laten plaatsen: vergelijk offertes op maat van jouw project.

 

Aandachtspunten

Afhankelijk van bepaalde factoren, zal je rekening moeten houden met bepaalde zaken waaraan de fundering zeker moet voldoen:

 

1. Draagkracht ondergrond

Waarvoor zal het tuinhuis gaan dienen? Als het gewoon gaat om een opbergruimte, zal de fundering niet erg dik moeten zijn. Gaat het echter om een combinatie van tuinhuis/carport/garage, dan zal je fundering al heel wat meer draagkracht moeten voorzien.

 

2. Type ondergrond

Vooraleer je de fundering kan plaatsen, moet je er zeker van zijn dat de ondergrond waterpas ligt. Is dit niet het geval? Dan moet de ondergrond uitgegraven of opgehoogd worden. Let bij de ondergrond ook goed op de bodem. Het is belangrijk dat je kiest voor een bodem die een positieve invloed heeft op de stabiliteit van het toekomstige tuinhuis.

 

3. Voorkom vochtproblemen

Doorgaans wordt een plastic folie onder de betonnen fundering voorzien. Anders zal vocht uit de bodem makkelijk kunnen opstijgen en het tuinhuis na verloop van tijd doen rotten. Eventueel oppervlaktewater kan worden afgevoerd door een (lichte) helling te voorzien in de fundering.

 

Offertes voor een tuinhuis op maat ontvangen?

Interesse in een tuinhuis of ander bijgebouw op maat, volledig aangepast aan jouw wensen? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van maximaal 3 gespecialiseerde schrijnwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde schrijnwerkers