Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-huis.be
banner image

Tuinhuis rieten dak

Een dak van een tuinhuis ziet er meestal heel gelijkaardig uit. De keuze beperkt zich al gauw tussen een gewoon, houten dak of een dak dat is voorzien van een of andere vorm van dakbedekking. Als er voor dakbedeking wordt gekozen is dat meestal voor shingles, dakleer, dakplaten of natuurlijk dakpannen. Daar lees je hier trouwens meer over. Naast deze veelgebruikte opties is er ook nog de optie om te kiezen voor een tuinhuis met een rieten dak.

Snel naar: open of gesloten rieten dakvoordelen en nadelenoffertes aanvragen

 

Geschikt riet voor daken

Rieten daken kunnen alleen worden gemaakt van éénjarig riet. Vroeger waren vrijwel alle huizen voorzien van een rieten dak omdat dit de goedkoopste manier van dakdekken was. Nu is dat een beetje omgedraaid en vind je rieten daken vooral terug in het duurdere marktsegment van dakleggen.

 

Open of gesloten rieten dak?

Bij het leggen van een rieten dak heersen twee technieken. De gesloten techniek of de open techniek:

 

Open rieten dak tuinhuis

Een open rieten dak is sowieso goedkoper dan de gesloten techniek. Hierbij gaat het eveneens om de meest traditionele techniek om een rieten dak te leggen.
Hierbij wordt het riet eigenlijk rechtstreeks gelegd op de houten latjes van de dakfundering. Voor de nok wordt gebruik gemaakt van een nokvorst met daaronder een beetje opvulriet.

 

Gesloten rieten dak tuinhuis

Bij een gesloten constructie gebeurt net hetzelfde, maar worden op de latjes van de dakfundering ook nog een extra isolatieplaat aangebracht. Hierdoor wordt tocht binnen het tuinhuis voorkomen.
Voor deze methode wordt eigenlijk nooit gekozen bij een tuinhuis, aangezien deze duurder is en je toch niet permanent in een tuinhuis verblijft.

 

Wat is de beste keuze?

Welk type dakbedekking je best kiest voor jouw tuinhuis hangt vooral af van je eigen wensen en budget. TIP: laat je adviseren door een gespecialiseerde vakman. Deze kan je informeren over de mogelijkheden voor jouw situatie en helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wil je enkel dakbedekking laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.
Wil je jouw tuinhuis volledig laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

Levensduur van tuinhuis met rieten dak

Hoewel de constructie van het tuinhuis wellicht heel lang kan meegaan, moet je toch bedenken dat een rieten dak niet je leven lang zal mee gaan. Je zal het dus zeker eens moeten vervangen. Gemiddeld gaat een rieten dak zo’n 25 jaar mee, maar dat kan ook veel korter of veel langer meegaan.

Veel hangt af van de kwaliteit van het riet en de hellingshoek en de lengte van het dak. Hoe steiler het rieten dak, hoe langer het zal meegaan. Dat is logisch, omdat de regen en vochtigheid zo makkelijker naar beneden kan druipen. Hierdoor wordt het dak niet te lang vochtig, waardoor mosvorming en algenvorming wordt tegen gegaan.

Zorgt er dus zeker ook voor dat je tuinhuis uit de schaduw en uit de buurt van hoge bomen staat. Want deze zorgen voor extra alg- en mosvorming.

 

Alternatief: kunstriet

Zegt de ‘look and feel’ van een rieten dak je wel iets, maar wil je liever een permanent rieten dak op je tuinhuis leggen? Dat kan! Uit onderzoek is kunstriet voortgevloeid.

Dit is riet dat uit kunststof is gemaakt. Meestal bestaat dit uit panelen of shingles die nauwelijks van echt riet zijn te onderscheiden eens het dak is gelegd. Hoewel je kunstriet je leven lang kan meegaan, moet wel gezegd worden dat de zon de kleuren na verloop van tijd zal verbleken.

 

Voor-en nadelen rieten dak

Voordelen

  • Klassevolle uitstraling.
  • Erg natuurlijke uitstraling en het pas perfect bij een houten tuinhuis.
  • Uniek tuinhuisje.

Nadelen

  • Duur in vergelijking met andere dakbedekking.
  • Is na enkele jaren sowieso aan vervanging toe.
  • Opletten geblazen met algen en mossen. Er is dus zeker onderhoud aan verbonden.

 

Offertes voor een tuinhuis op maat ontvangen?

Interesse in een tuinhuis of ander bijgebouw op maat, volledig aangepast aan jouw wensen? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van maximaal 3 gespecialiseerde schrijnwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde schrijnwerkers