Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-huis.be
banner image

Bouwvergunning Tuinhuis

Voor het plaatsen van een tuinhuis heb je in principe een bouwvergunning nodig. Echter kan je hier in de meeste gevallen vrijstelling voor aanvragen. Het gaat hierbij om de regelgeving betreffende bijgebouwen (bvb. poolhouse, vrijstaande carport, pergola, serre, vrijstaande garage, …). Wanneer heb je een bouwvergunning voor je tuinhuis nodig? Lees het hier!

 

Belangrijke factoren bouwvergunning tuinhuis

Je mag in totaal 40 m² aan bijgebouwen zonder vergunning in je zij- en/of achtertuin bouwen, zolang deze geen concrete woonfunctie krijgen. Al bestaande bijgebouwen worden hierbij meegerekend. Natuurlijk zijn er nog andere belangrijke voorwaarden. Hierbij zijn de volgende factoren van belang:

 • Hoogte tuinhuis: dit is de totale hoogte van je bijgebouwen, gemeten tot hoogste punt van bijgebouw.
 • Ruimtegebruik tuin: het gebied en de oppervlakte waarbinnen je een tuinhuis plaatst.
 • Perceelgrens zij- en/of achtertuin: dit betreft de afstand van je tuinhuis tot de perceelgrens in je zij- en/of achtertuin. In het geval van achtertuinen mag je een tuinhuis ook tegen een scheidingsmuur plaatsen zolang deze ongewijzigd blijft.

Lees onder de foto meer over de regelgeving rond deze factoren.

Heb je een bouwvergunning voor je tuinhuis nodig? Een vakman weet het antwoord. Vergelijk vrijblijvend offertes van ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

 

cottage tuinhuis

 

Wanneer bouwvergunning tuinhuis verplicht?

Bij meer dan 40 m² aan gebruikte ruimte voor bijgebouwen in je zij- en/of achtertuin heb je een bouwvergunning nodig. Hieronder een rijtje met situaties waarin een bouwvergunning nodig is:

 • Hoogte van tuinhuis: het hoogste punt van het tuinhuis ligt hoger dan 3,5 meter.
 • Afstand van woning: het tuinhuis staat verder dan 30 meter weg van de woning.
 • Afstand tot perceelgrens zijtuin: het tuinhuis staat in de zijtuin binnen 3 meter van de perceelgrens.
 • Afstand tot perceelgrens achtertuin: het tuinhuis staat in de achtertuin binnen 1 meter van de perceelgrens en er is geen sprake van een scheidingsmuur.
 • Totale oppervlakte bijgebouwen: er is sprake van meer dan 40 m² aan bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin.

LET OP: een bouwvergunning of meldingsplicht zal altijd moeten worden aangevraagd indien je het tuinhuis wilt plaatsen in ruimtelijk kwetsbaar gebied, een oeverzone, afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan of in een 5 meter brede strook langs waterlopen.

 

Tuinhuis bouwen? Schakel een vakman in!

Ben je niet zeker of je een bouwvergunning nodig hebt voor je nieuwe tuinhuis? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk gericht advies en prijzen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor een tuinhuis op maat ontvangen?

Interesse in een tuinhuis of ander bijgebouw op maat, volledig aangepast aan jouw wensen? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van maximaal 3 gespecialiseerde schrijnwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde schrijnwerkers