Tuinhuis op maat laten maken? Vraag online offertes aan.

Tuinhuis schilderen: hoe begin ik er aan?

Om je tuinhuis te ‘moderniseren’, of als je je tuinhuis gewoon beu bent, kan je altijd kiezen om je tuinhuis een nieuw likje verf te geven.
Hieronder een handig stappenplan voor je tuinhuis van een nieuw kleurtje te voorzien. We geven je ook enkele leuke ideetjes of inspiratie mee aan de hand van foto’s.
Met dank aan verftips.be.

Waarom je tuinhuis overschilderen?

Je hoeft je tuinhuis niet te schideren, maar het is zeker en vast aangeraden.
Schilderen, beitsen of het olieën van je tuinhuis verlengt de levensduur immers aanzienlijk.
Daarnaast maakt het bepaalde houtsoorten ook beter bestand tegen insecten, houtrot en water.

 

 

Voorbereiding van het schideren van je nieuwe tuinhuis

Het is belangrijk dat je je tuinhuis zo snel mogelijk gaat voorbereiden, zodat je tuinhuis zo snel mogelijk beschermd wordt.
Zelfs al ga je je tuinhuis pas na een paar maand overschilderen, Is het toch belangrijk om je tuinhuis of blokhut reeds te voorzien van een beschermende grondlaag.

  • Zorg dat het hout voldoende droog is voordat je het gaat overschilderen. Anders hecht de verf niet goed en zal het tuinhuis gaan schilferen en tegelijkertijd zal de beschermende werking van de verf verwateren.
  • Schuur het hout met een grof schuurpapier.
  • Begin met een grondlaag; een primer voor buitenshuis die goed aan hout hecht. Breng eventuele meerdere lagen aan en laat zeker 10 uur drogen.
  • Na het aanbrengen van de primer (minstens 6 uur wachten!), vul je gaatjes en scheurtjes nog op.

 

 

Het tuinhuisje overschilderen

Nadat alles goed is opgedroogd kan je het tuinhuis beginnen overschilderen. Begin met het shilderen van de bovenkant van het tuinhuisje zodat vallende verfdruppeltjes je vorige schilderwerk niet teniet doen.
Zorg zeker voor twee tot drie verflagen. Zo krijg je een betere bescherming en komt de kleur het mooist uit.

 

Extra tips en ideeën

  • Je hoeft niet op veilig te spelen met kleur!
    De meeste mensen gebruiken bruintinten of overschilderen hun blokhutten alleen in een doorzichtige laag. Maar een opvallend kleurtje kan je tuinhuis nog meer doen schijnen. Ook wit, grijstinten en aardetinten zijn altijd mooi.
  • Maak gebruik van meerdere kleuren, maar overdrijf niet. Je kan de gevel van je tuinhuis in een bepaalde kleur schilderen en de kozijnen in een andere kleur. Zo krijg je een mooi en verzorgd effect.
  • Als je toch bezig bent met het opfrissen van je tuinhuis kan je misschien ook eens nadenken om het dak in een nieuw jasje te stoppen. Opteer voor dakpannen of shingles voor een cottage tuinhuis.
  • Denk ook meteen aan een nieuw kleurtje voor binnenin het tuinhuis. Een tuinhuis met een fris interieur is toch ook leuk?!