Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-huis.be
banner image

Tuinhuis schilderen: hoe begin ik er aan?

Om je tuinhuis te ‘moderniseren’, of als je je tuinhuis gewoon beu bent, kan je altijd kiezen om je tuinhuis een nieuw likje verf te geven. Hieronder een handig stappenplan voor je tuinhuis van een nieuw kleurtje te voorzien. We geven je ook enkele leuke ideetjes of inspiratie mee aan de hand van foto’s. Met dank aan verftips.be.

Snel naar: stappenplantips en tricksoffertes aanvragen

 

Waarom je tuinhuis overschilderen?

Je hoeft je tuinhuis niet te schideren, maar het is zeker en vast aangeraden. Schilderen, beitsen of het olieën van je tuinhuis verlengt de levensduur immers aanzienlijk. Daarnaast maakt het bepaalde houtsoorten ook beter bestand tegen insecten, houtrot en water.

 

 

STAP 1: Voorbereiding van het schilderen van tuinhuizen

Het is belangrijk dat je je tuinhuis zo snel mogelijk gaat voorbereiden, zodat je tuinhuis zo snel mogelijk beschermd wordt. Zelfs al ga je je tuinhuis pas na een paar maand overschilderen, is het toch belangrijk om je tuinhuis of blokhut reeds te voorzien van een beschermende grondlaag.

 • Zorg dat het hout voldoende droog is voordat je het gaat overschilderen. Anders hecht de verf niet goed en zal het tuinhuis gaan schilferen en tegelijkertijd zal de beschermende werking van de verf verwateren.
 • Schuur het hout met een grof schuurpapier.
 • Begin met een grondlaag; een primer voor buitenshuis die goed aan hout hecht. Breng eventuele meerdere lagen aan en laat zeker 10 uur drogen.
 • Na het aanbrengen van de primer (minstens 6 uur wachten!), vul je gaatjes en scheurtjes nog op.

 

STAP 2: Het tuinhuisje overschilderen

Nadat alles goed is opgedroogd kan je het tuinhuis beginnen overschilderen. Begin met het schilderen van de bovenkant van het tuinhuisje zodat vallende verfdruppeltjes je vorige schilderwerk niet teniet doen. Zorg zeker voor twee tot drie verflagen. Zo krijg je een betere bescherming en komt de kleur het mooist uit.

 

Doe-het zelven of een schilder inschakelen?

 

Doe-het zelven

Je tuinhuis zelf schilderen kan, maar je moet dan wel met enkele belangrijke aandachtspunten rekening houden. Zo is het belangrijk dat je de ondergrond op de juiste manier voorbereidt, dat je het juiste type verf kiest, dat je de verf op een correcte manier aanbrengt, … Als doe-het-zelver is het niet altijd eenvoudig om hier juist over te oordelen.

Wil je toch als doe-het-zelver aan de slag? Bekijk dan het aanbod tuinhuis verf in de webshop.

 

Professionele schilder inschakelen

Laat je jouw tuinhuis schilderen door een professionele schilder, dan verzeker je jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Een schilder weet precies hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij rekening moet houden. Een professionele schilder weet precies hoe hij de ondergrond moet voorbereiden, welke verfsoorten geschikt zijn voor het verven van tuinhuizen, …

Wil je jouw tuinhuis laten verven door een professionele schilder en ben je benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Vergelijk hier vrijblijvend offertes.

 

tuinhuis schilderen

 

Extra tips en ideeën

 • Je hoeft niet op veilig te spelen met kleur! De meeste mensen gebruiken bruintinten of overschilderen hun blokhutten alleen in een doorzichtige laag. Maar een opvallend kleurtje kan je tuinhuis nog meer doen schijnen. Ook wit, grijstinten en aardetinten zijn altijd mooi.
 • Maak gebruik van meerdere kleuren, maar overdrijf niet. Je kan de gevel van je tuinhuis in een bepaalde kleur schilderen en de kozijnen in een andere kleur. Zo krijg je een mooi en verzorgd effect.
 • Als je toch bezig bent met het opfrissen van je tuinhuis kan je misschien ook eens nadenken om het dak in een nieuw jasje te stoppen. Opteer voor dakpannen of shingles voor een cottage tuinhuis.
 • Denk ook meteen aan een nieuw kleurtje voor binnenin het tuinhuis. Een tuinhuis met een fris interieur is toch ook leuk?!

 

Offertes ontvangen: tuinhuis schilderen

Wil je jouw tuinhuis laten schilderen door een professionele schilder? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van maximaal 3 gespecialiseerde schilders actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Professionele schilders