Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-huis.be
banner image

Tuinhuis kopen: prefab of op maat?

Een tuinhuis kopen kan een tuin gezelliger maken en tegelijk een handige opslagplaats vormen. Hoe kies je het tuinhuis dat bij jou en je noden past?  Wil je een simpele opbergplaats of ben je op zoek naar een uitgebreid tuinhuis met alles erop en eraan? In dit artikel overlopen we de belangrijkste aspecten die komen kijken bij het kopen van jouw tuinhuis!

Ga snel naar:
Tuinhuis kopen: gemiddelde prijs
Prefab tuinhuis kopen of maatwerk?
Voordelen van een vakspecialist
Kom in contact met een professional

 

 

Wat komt er kijken bij het kopen van een tuinhuis?

Er zijn enkele dingen die je moet overwegen voor je een tuinhuis aanschaft. Wij sommen hieronder de voornaamste keuzes en afwegingen op. Zo kan je met een gerust gemoed jouw ideale tuinhuis kopen of laten bouwen door een professional:

 

 1. Afmetingen

  Hoeveel materiaal wil je stockeren in je tuinhuis en hoe groot is je tuin? Wil je misschien meer dan enkel opberging? Als je ook een soort werkatelier of gezellige tuinkamer wil, zal je groter moeten denken. Wil je enkel je grasmachine en ander tuingereedschap opbergen? Dan volstaat een kleiner tuinhuis.

 2. Materiaal

  Het materiaal dat je kiest voor je tuinhuis heeft een invloed op de prijs, de levensduur en het onderhoud. Dan kijk je naar de wanden (hout, PVC, metaal, …), maar ook naar het dak natuurlijk. Je kan kiezen voor een plat dak (vaak EPDM) of een schuin dak (dakpannen, leien, dakplaten, …).

 3. Extra opties

  Naast een opslagplaats kan een tuinhuis zoveel meer zijn: een carport, een relaxplek of zelfs een poolhouse. De opties zijn eindeloos. Je kan zelfs elektriciteit en water aansluiten voor een luxe ervaring. Je kan ook voor een chiquere uitstraling gaan met schuifdeuren, hoge vensters of een overkapping. Ook isolatie, verwarming of zonnepanelen zijn mogelijke extra’s.

 4. Vergunning

  Je hebt een bouwvergunning nodig als je tuinhuis groter dan 40 m² is en hoger dan 3,5 m. Ook moet je letten op andere vrijstaande bijgebouwen rond je woning (carport, vrijstaande garage, serre, …). Die mogen in totaal maximaal 40 m² omvatten. Meer vierkante meters nodig? Dan zal je een vergunning moeten aanvragen.

tuinhuiskopen

Tuinhuis kopen: gemiddelde prijs

Wat kost zo’n tuinhuis? Alles hangt sterk af van de grootte van het tuinhuis en de gebruikte materialen. Aluminium en hout zitten bv. in een andere prijsklasse. Zelfs onder de houtsoorten zijn er grote verschillen. Maar het belangrijkste verschil is dat tussen een prefab tuinhuis en een tuinhuis op maat:

 • Prefab (voorgefabriceerde) tuinhuizen: vanaf gemiddeld € 500 (excl. plaatsing).  Toch kunnen ze ook tot € 4.500 oplopen als je kiest voor een groter tuinhuis met extra opties zoals een luifel.
 • Tuinhuis op maat: vanaf gemiddeld € 2.500 (excl. fundering). Voor een groter en luxueuzer tuinhuis (bv. met dubbel glas, schuiframen, isolatie, …) reken je best op een prijs van € 10.000 tot € 30.000 (excl. fundering).

 

Wil jij je tuinhuis op maat laten ontwerpen en installeren? Dan vergelijk je best de kwaliteit en prijs van meerdere professionals. Wil je aannemers vergelijken in jouw buurt? Dat kan! Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via ons offerteformulier.

 

Prefab tuinhuis kopen of tuinhuis op maat?

Welk soort blokhut zou je het best kopen? Veel hangt af van het budget dat je wil besteden, de functie van je tuinhuis, … Voor een eenvoudige opslagplaats volstaat een prefab tuinhuisje, maar voor een volwaardig bijgebouw kom je sneller bij maatwerk uit. Een korte vergelijking!

 

Waarom kiezen voor een prefab tuinhuis?

 

 • Goedkoper over het algemeen: zeker als je het zelf in elkaar kan flansen spaar je veel geld uit. Let wel op: goedkoper materiaal betekent ook een kortere levensduur.
 • Snel geleverd: omdat maatwerk wat tijd neemt om samen te stellen en op te bouwen, kan je langere wachttijden verwachten. Een prefab tuinhuis heb je gelukkig sneller in je tuin.
 • Zelf te installeren (mits ervaring): afhankelijk van de moeilijkheid kan je een tuinhuis op 1 tot 5 dagen in elkaar steken. Geen klusser? Dan kan je ook een beroep doen op een lokale klusjesman of handige Harry in de buurt. Hou wel in het achterhoofd dat een tuinhuis niet meteen samengesteld is. De uren kunnen snel oplopen als je iemand inhuurt.

 

TIP: een goedkoper prefab tuinhuis kan in vele gevallen perfect volstaan. Je kan voor iets erg simpel gaan of een uitgebreidere blokhut kopen. Wil je onze voorgefabriceerde tuinhuizen ontdekken?  Bekijk de mogelijke modellen in de webshop.

 

Waarom kiezen voor een tuinhuis op maat?

 

 • Uitgebreide structuren: je kan alles aanpassen zoals je wil. Een tuinhuis kan op die manier een groot bijgebouw zijn. Denk aan een luxueuze overkapping om een schaduwplekje te maken of een carport voor extra parkeerplaats.
 • Unieke stijl: je krijgt een tuinhuis dat er exact uitziet zoals jij dat wil. Je moet je niet beperken tot de mogelijkheden van prefab tuinhuisjes. Je kan alles kiezen en aanpassen op jouw manier.
 • Betere kwaliteit: door de betere kwaliteit van je tuinhuis zal je er ook langer van kunnen genieten. Elk soort materiaal zal een andere levensduur hebben. Wanneer je kiest voor maatwerk, kies je voor duurzaam materiaal en een nauwkeurigere afwerking.
 • Voorzieningen door de aannemer: hieronder vallen de plaatsing en het gieten van de fundering van je tuinhuis. Bij een doe-het-zelfpakket moet je zelf zorgen voor de fundering en het ineenzetten van je tuinhuis, wat ook de prijs doet stijgen.

 

BELANGRIJK: elke aannemer heeft zijn eigen aanbod. Daarom is het slim om meerdere professionals te vergelijken. Bekijk de mogelijke uitvoeringen van aannemers in je buurt via ons offerteformulier.

 

houten tuinhuis kopen

 

Tuinhuis kopen en laten plaatsen?

Zelf een tuinhuis installeren is goedkoper, maar verwacht geen compacte simpele handleiding. De klus vergt wat kennis, kracht en gereedschap. Ben jij geen ervaren klusser? Of heb je geen zin om meerdere dagen in de weer te zijn? Dan kan je ook een tuinhuis kopen bij een aannemer en de plaatsing aan deze vakspecialist overlaten. Zo profiteer je van deze voordelen:

 

 • Plaatsing inbegrepen: een professional zal voor jou je tuinhuis samenstellen. Je bent zeker van een nauwkeurige plaatsing. Zo’n expert beschikt namelijk over alle gereedschap, ervaring en expertise.
 • Aanleg van fundering: aannemers zullen vaak ook de fundering op zich nemen als je bij hen een tuinhuis op maat aankoopt. Zo verlies je geen tijd met alle extra organisatie.
 • Grote variatie aan opties: het assortiment aan materialen, afwerkingen en extra opties zal verschillen van aannemer tot aannemer. Daarom is het ook een slim idee om meerdere professionals aan te spreken voor je je tuinhuis aanschaft.
 • Advies op maat: naast een uitgebreid aanbod hebben aannemers ook jarenlang ervaring. Ze kunnen advies geven dat is afgestemd op jouw gewenste stijl en situatie.

 

Meerdere ervaren vakspecialisten contacteren voor jouw tuinhuis?

Vind de tuinhuis aannemer die het beste past bij jouw noden. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een tuinhuis op maat ontvangen?

Interesse in een tuinhuis of ander bijgebouw op maat, volledig aangepast aan jouw wensen? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van maximaal 3 gespecialiseerde schrijnwerkers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde schrijnwerkers