Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-huis.be
banner image

Houten tuinhuizen

De meeste tuinhuisjes die je ziet worden uit hout gemaakt. Doordat hout zo populair is als bouwmateriaal bij een tuinhuis, zullen we in dit artikel zo gedetailleerd mogelijk ingaan op de verschillende houtsoorten waar je bij een tuinhuis voor kan (moet) kiezen, en waar je zeker rekening mee moet houden.

Snel naar: prijsvereiste eigenschappen houtgeschikte houtsoortenoffertes aanvragen

 

Voordelen houten tuinhuis

  • Authentieke look: door het natuurlijke karakter van hout, krijgt je tuinhuis een warme, authentieke uitstraling.
  • Verschillende uitvoeringen mogelijk: houten tuinhuizen zijn mogelijk in verschillende vormen, afmetingen, modellen, houtsoorten en kleuren. Zo kies je zonder problemen een exemplaar dat past bij jouw wensen.
  • Past bij verschillende woonstijlen: door het eigentijdse karakter van hout, past het bij verschillende woonstijlen.
  • Makkelijk te bewerken: ben je de kleur van je tuinhuis na verloop van tijd beu? Dan kan je het makkelijk overschilderen.

 

Houten tuinhuizen prijzen

Hoeveel je betaalt voor een tuinhuis in hout is afhankelijk van verschillende factoren zoals de houtsoort, de afmetingen, … De belangrijkste factor die een invloed heeft op de prijs is of je jouw tuinhuis al dan niet op maat laat maken:

 

1. Kant-en-klaar houten tuinhuis kopen

Hiermee bedoelen we de prefab houten tuinhuizen die je koopt in doe-het-zelf zaken en webshops. Ze zijn goedkoper dan een tuinhuis op maat, maar je hebt dan wel minder keuzevrijheid. Deze prefab tuinhuizen in hout zijn beschikbaar in verschillende standaard uitvoeringen, kleuren, afmetingen, …

Hou er ook rekening mee dat het hout van dit type tuinhuizen vaak ook van minder kwaliteit is, wat vanzelfsprekend ook een invloed heeft op de levensduur. Bovendien sta je zelf in voor de plaatsing.

Prijs: gemiddeld € 500 à 8.000 (incl. btw, excl. montage). Bekijk het aanbod in de webshop.
Let op: controleer altijd goed wat in de prijs inbegrepen is. Bijvoorbeeld, zijn de vloer, dakbedekking, thuisbezorging, … meegeteld?

 

2. Houten tuinhuis op maat laten maken

Laat je jouw houten tuinhuis op maat maken door een professionele schrijnwerker? Dan ben je zeker van een uniek exemplaar dat volledig voldoet aan jouw wensen en smaak. Een vakman verzekert je ook van een correcte en stevige plaatsing. En dat met kwalitatief materiaal. Je bent m.a.w. zeker van een uniek en kwalitatief tuinhuis dat lang meegaat, en dat tegen slechts een kleine meerprijs.

Let op, het aanbod en de mogelijkheden kunnen sterk verschillen per vakman. We raden daarom aan voorstellen aan te vragen bij 2 à 3 professionele plaatsers. Zo kan je het aanbod en de prijzen makkelijk vergelijken:

Prijs: vanaf gemiddeld € 1.600 (incl. btw & montage). Vergelijk vrijblijvend verschillende offertes.

 

houten tuinhuizen

 

Vereist eigenschappen hout tuinhuis

Bij het kiezen van een bepaald type hout moet je rekening houden met de risicoklasse, de duurzaamheidsklasse en het type hout (hardhout of geïmpregneerd hout).

 

FACTOR 1: Risicoklasse

Bij hout moet je altijd rekening houden met de risicoklasse. Deze klasse geeft de ‘eisen’ van een bepaald type hout weer. In totaal zijn er 5 verschillende risicoklasses. Voor een houten tuinhuis kies je voor risicoklasse 3, 4 of 5:

  • Risicoklasse 3 is hout die buitenshuis kan worden gebruikt en bestand is tegen het weer.
  • Risicoklasse 4 is eveneens buitenshuis toepasbaar hout, maar dit keer is het hout ook bestand tegen (zoet) (grond)water.
  • Risicoklasse 5 is de hoogste in zijn niveau, en is bestand tegen zout water.

In principe volstaat risicoklasse 3 voor een tuinhuis, en zal je deze klasse ook het meeste terugvinden bij tuinhuisleveranciers. Bedenk dat een hogere risicoklasse ook gelijk staat aan een hogere kostprijs.

 

FACTOR 2: Duurzaamheidsklasse

Vervolgens is er ook de duurzaamheidsklasse. Wederom gaat het om 5 klasses, maar dit keer veel eenvoudiger: klasse V (5) is absoluut niet duurzaam, en klasse I (1) is uiterst duurzaam. Deze duurzaamheidsklasses illustreren voornamelijk de levensduur en kwaliteit van het hout. Voor een tuinhuis is hout met klasse 1, 2 of 3 aangeraden.

  • Een houtsoort van klasse 1 (bvb. Afrikaans padoek) gaat erg lang mee en is uiterst kwalitatief
  • Een houtsoort van klasse 2 (bvb. Western red cedar) is nog steeds erg duurzaam maar toch al iets minder dan klasse 1
  • Een houtsoort van duurzaamheidsklasse 2 of 3 (bvb. Europees eikenhout) moet je toch echt minstens gaan kiezen voor je tuinhuis uit te bouwen.

Een uitzondering bij deze duurzaamheidsklasses is als het hout door de mens werd verduurzaamd. Dit is vaak door een chemisch proces, en het eindproduct noemt dan ‘geïmpregneerd hout’ of ‘gehard hout’.

 

 

Geschikte houtsoorten voor een houten tuinhuizen

1. Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is hout dat door een chemisch proces werd versterkt. Dit kan op vele verschillende manieren, maar de uitkomst is altijd vrijwel hetzelfde: het anders niet zo kwalitatieve hout, is nu volledig bestand tegen vocht, schimmels, insecten, … en doet dus perfect dienst als hout voor een tuinhuis. Dit hout is vaak veel minder duur dan het onbewerkte hardhout.

 

2. Hardhout

Hardhout is meestal een tropische houtsoort die van nature uit bestand is tegen schimmels, vocht, insecten, … en van een zeer hoge duurzaamheidsklasse is (1 of 2). Deze houtsoort is volledig natuurlijk, en bevat bijgevolg geen chemische producten.

 

Welk hout kies ik dan best?

Als je rekening houdt met de kwaliteit van het hout heb je al heel wat houtsoorten kunnen uitschakelen, maar toch blijven er nog erg veel houtsoorten over. Deze verschillende houtsoorten hebben allemaal een eigen nerftekening en een eigen typische kleur, kies dus zeker iets wat je graag ziet. Je kan het hout natuurlijk altijd overschilderen, maar natuurlijk hout past vaak het best bij een tuin.

Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn padouk, vuren, lariks, afzelia, afrormosia, douglas, lorken, kastanje, ceder, grenen. Wij raden aan om ceder en grenen niet als eerste keuze te nemen: deze houtsoorten zijn vrij gevoelig, en je zal er snel putjes, schrammen en verkleuringen op zien.

TIP: laat je adviseren door een vakman. Deze kan je uitgebreid informeren over de geschikte houtsoorten voor jouw tuinhuis en helpen bij het maken van de juiste keuze volgens jouw wensen en smaak. Vergelijk vrijblijvend adviezen en prijzen via onderstaand formulier.

 

Offertes voor een tuinhuis op maat ontvangen?

Interesse in een tuinhuis of ander bijgebouw op maat, volledig aangepast aan jouw wensen? Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van maximaal 3 gespecialiseerde schrijnwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde schrijnwerkers