Tuinhuis op maat laten maken? Vraag online offertes aan.

Houten tuinhuizen

De meeste tuinhuisjes die je ziet worden uit hout gemaakt. Toch zijn er ook tuinhuizen die volledig uit PVC, steen of metaal worden gemaakt.
Doordat hout zo populair is als bouwmateriaal bij een tuinhuis, zullen we in dit artikel zo gedetailleerd mogelijk ingaan op de verschillende houtsoorten waar je bij een tuinhuis voor kan (moet) kiezen, en waar je zeker rekening mee moet houden.

Daarbij gaan we dieper in op de risicoklasse’s, duurzaamheidsklasse’s en geïmpregneerd hout versus hardhout.

 

Welk hout kies je het best?

Bij het kiezen van een bepaald type hout moet je rekening houden met de risicoklasse, de duurzaamheidsklasse en het type hout (hardhout of geïmpregneerd hout).

 

Risicoklasse

Bij hout moet je altijd rekening houden met de risicoklasse.
Deze klasse geeft de ‘eisen’ van een bepaald type hout weer.
In totaal zijn er 5 verschillende risicoklasses. Voor een houten tuinhuis kies je voor risicoklasse 3, 4 of 5.
Risicoklasse 3 is hout die buitenshuis kan worden gebruikt en bestand is tegen het weer.
Risicoklasse 4 is eveneens buitenshuis toepasbaar hout, maar dit keer is het hout ook bestand tegen (zoet) (grond)water. Risicoklasse 5 is de hoogste in zijn niveau, en is bestand tegen zout water.

In principe volstaat risicoklasse 3 voor een tuinhuis, en zal je deze klasse ook het meeste terugvinden bij tuinhuisleveranciers. Bedenk dat een hogere risicoklasse ook gelijk staat aan een hogere kostprijs.

 

Duurzaamheidsklasse

Vervolgens is er ook de duurzaamheidsklasse.
Wederom gaat het om 5 klasses, maar dit keer veel eenvoudiger: klasse V (5) is absoluut niet duurzaam, en klasse I (1) is uiterst duurzaam.
Deze duurzaamheidsklasses illustreren voornamelijk de levensduur en kwaliteit van het hout. Een houtsoort van klasse 1 (bvb. Afrikaans padoek) gaat erg lang mee en is uiterst kwalitatief, een houtsoort van klasse 2 (bvb. Western red cedar) is nog steeds erg duurzaam maar toch al iets minder dan klasse 1, en duurzaamheidsklasse 2 of 3 (bvb. Europees eikenhout) moet je toch echt minstens gaan kiezen voor je tuinhuis uit te bouwen.

Een uitzondering bij deze duurzaamheidsklasses is als het hout door de mens werd verduurzaamd.
Dit is vaak door een chemisch proces, en het eindproduct noemt dan ‘geïmpregneerd hout’ of ‘gehard hout’.

 

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is hout dat door een chemisch proces werd versterkt. Dit kan op vele verschillende manieren, maar de uitkomst is altijd vrijwel hetzelfde: het anders niet zo kwalitatieve hout, is nu volledig bestand tegen vocht, schimmels, insecten, … en doet dus perfect dienst als hout voor een tuinhuis.
Dit hout is vaak veel minder duur dan het onbewerkte hardhout.

 

Hardhout

Hardhout is meestal een tropische houtsoort die van nature uit bestand is tegen schimmels, vocht, insecten, … en van een zeer hoge duurzaamheidsklasse is (1 of 2). Deze houtsoort is volledig natuurlijk, en bevat bijgevolg geen chemische producten.

 

Welk hout kies ik dan?

Als je rekening houdt met de kwaliteit van het hout heb je al heel wat houtsoorten kunnen uitschakelen, maar toch blijven er nog erg veel houtsoorten over.
Deze verschillende houtsoorten hebben allemaal een eigen nerftekening en een eigen typische kleur, kies dus zeker iets wat je graag ziet. Je kan het hout natuurlijk altijd overschilderen, maar natuurlijk hout past vaak het best bij een tuin.

Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn padouk, vuren, lariks, afzelia, afrormosia, douglas, lorken, kastanje, ceder, grenen.
Wij raden aan om ceder en grenen niet als eerste keuze te nemen: deze houtsoorten zijn vrij gevoelig, en je zal er snel putjes, schrammen en verkleuringen op zien.