Tuinhuis bouwen
Als je op deze website bent terecht gekomen, ben je vast geïnteresseerd in het zetten van een tuinhuis.
Een tuinhuis (zelf) bouwen is echter niet zo eenvoudig als het mag lijken. In dit artikel geven we je alvast enkele belangrijke tips en advies over het bouwen van een tuinhuis.
Doe-het-zelven of een vakman inschakelen?
OPTIE 1: tuinhuis zelf bouwen
Of je het nu helemaal zelf doet of via een doe-het-zelf pakket. Een tuinhuis zelf bouwen is mogelijk. Maar dan moet je wel beschikken over de nodige kennis en handigheid. Je hebt er namelijk alle belang bij dat de plaatsing van het tuinhuis goed gebeurt.
Om een sterk en kwalitatief tuinhuis dat lang meegaat te garanderen, moet je een stevige fundering voorzien, de juiste keuzes maken wat betreft het materiaal, het dak correct plaatsen, … Als doe-het-zelver is het niet altijd eenvoudig om hier juist over te oordelen en loop je het risico dat je niet op de correcte manier te werk gaat.
OPTIE 2: tuinhuis laten bouwen
Als je jouw tuinhuis laat bouwen door een gespecialiseerde vakman, kan je ervan op aan dat alles correct gebeurt volgens de regels van de kunst. Vakmannen gebruiken ook enkel kwalitatief sterk materiaal, dat heeft natuurlijk een gunstige invloed op de sterkte en levensduur van je tuinhuis.
Kortom, je bent verzekerd van een degelijk resultaat waar je jarenlang van kan genieten. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen van een tuinhuis op maat van jouw wensen? Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat via de offertepagina.
STAP 1: Voorbereidingswerk
1. Fundering
Vooraleer je -eender welk- een tuinhuis zet, moet je altijd een fundering voorzien. Voor een fundering kan je kiezen om met beton te werken, of een verhoogd geplaatste fundering van stenen en hout. Meer over de fundering van een tuinhuis kan je in dit artikel lezen.
2. Voorbehandeling / verf
Kant-en-klare tuinhuizen werden vrijwel nooit voorbehandeld. Hierdoor is het belangrijk dat je het houten tuinhuis zeker insmeert met een beits, lak of vernis. Uiteraard is dit niet het geval bij een PVC of metalen tuinhuis.
Wij raden aan om dit te doen vooraleer je het tuinhuis bouwt, aangezien het zo veel makkelijker is om alle hoekjes en kantjes mee te vernissen. Wil je je tuinhuis een ander kleurtje geven? Dan doe je dat ook beter voor de plaatsing.
STAP 2: Tuinhuis bouwen
Nadat de fundering voldoende is uitgehard, kan je aan de slag met je tuinhuis. Doe-het-zelf pakketten zijn heel duidelijk in hun beschrijvingen, en op enkele uren kan je tuinhuis reeds in elkaar zijn gestopt!
Meestal gaat het om wanden die je moet optrekken en vervolgens bij elkaar moet verbinden. Een plat dak is het meest eenvoudige om te verbinden met de wanden, maar ook puntdaken zouden geen moeite moeten kosten voor een geoefende doe-het-zelver.
TIP: We raden aan om een tuinhuis nooit helemaal alleen te bouwen. Vraag altijd de hulp van één of meer mensen. Het is en blijft zwaar werk! Je kan er ook voor kiezen om een deel van de werken uit te besteden aan een vakman. Je kan dan bijvoorbeeld het voorbereidende werk zelf doen, maar de bouw van het tuinhuis overlaten aan een vakman. Je geniet zo van de ervaring en kennis van een professional én je kan door bepaalde werken zelf uit te voeren toch besparen op arbeidskosten. Vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via de offertepagina.
STAP 3: Afwerking
Bijna klaar! In feite zijn de onderstaande tips / advies bijkomend en absoluut niet verplicht, maar wij raden ze zeker aan, aangezien ze je later goed zullen kunnen dienen.
1. Dakbedekking
Onafhankelijk of het gaat om een plat dak of hellend dak; je kiest best altijd voor een of andere vorm van dakbedekking. Shingles of roofing zijn goedkoper en eenvoudiger te plaatsen dan dakpannen, en bieden een uitstekende bescherming tegen vocht, waardoor het hout niet vroegtijdig zal gaan rotten.
2. Dakgoten
In de meeste doe-het-zelf bouwpakketten zijn dakgoten niet inbegrepen. Plaats zeker een (juiste maat!) dakgoot. Zo kom je niet voor vervelende wateroverlast verrassingen te staan. Nog een tip: sluit de dakgoot aan op een regenton! Zo kan je het opgevangen regenwater gebruiken voor planten water te geven en voor het wassen van je auto.
3. Extra’s aan het tuinhuis plaatsen
Nu je tuinhuis volledig is opgetrokken, zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden die je (best vooraf reeds plannen) aan je tuinhuis kan toevoegen. Denk daarbij aan plaatsen waar je je plantenbakken op kan zetten, een schuur of afgebakende locatie voor dieren in te laten overnachten, een carport om je auto tegen weer en wind te beschermen of een terrasoverkapping als zonwering te gebruiken.
Andere leuke zaken waar je aan kan denken is een terrasverwarmer aan het dak van je tuinhuis of terrasoverkapping hangen. Zo is het altijd aangenaam warm om buiten te vertoeven, zowel ’s avonds als het wat afkoelt, als in de herfstmaanden.