Tuinhuis op maat laten maken? Vraag online offertes aan.

Dakbedekking tuinhuis

Een tuinhuis heeft heel wat verschillende mogelijkheden qua dakbedekking.
De dakbedekking van een tuinhuis is erg belangrijk. Een tuinhuis is immers een opbergruimte, en je wenst dan ook dat alles droog blijft staan voor als het weer eens gaat regenen in onze lage landen.

Een volledig houten dak, shingles en dakpannen blijven het populairst! Maar wist je ook dat er nog andere mogelijkheden waren?
Lees hier alles over de dakbedekking voor tuinhuizen.

 

 

Verschillende types dakbedekking tuinhuis

 

Shingles

Zonder enige twijfel de meest gebruikte dakbedekking bij tuinhuizen, zijn shingles. Dit bitumen dak wordt net zoals een leistenen dak gelegd.
In feite zijn het allemaal dunne, platte bitumen pannen die over elkaar worden gelegd.
De belangrijkste redenen waarom voor shingles wordt gekozen, is omdat ze waterdicht zijn, evenals roestvrijflexibel (bewegingsvrij), hitte- en koudebestendig en verkrijgbaar zijn in heel wat uitvoeringen.

 

Dakleer

Dakleer is een materiaal die erg op shingles lijkt, maar die op rollen zit en eenvoudig kan worden uitgerold in lange banen.
Het dakleer kan dus in benodige hoeveelheden en groottes worden aangekocht en versneden, afhankelijk van de grootte van het tuinhuis. Vervolgens wordt het met nagels / spijkers op het dak van het tuinhuis bevestigd.

Dit is een sterk, waterafstotend materiaal die tegelijkertijd roestvrijbewegingsvrij en hitte- en koudebestendig is. Qua uitvoeringen heb je hierbij wel niet veel keuze.
De plaatsing van deze dakbedekking voor een tuinhuis is dan wel weer veel eenvoudiger en sneller dan bijvoorbeeld shingles.

 

Dakpannen

Om een schuin dak van een tuinhuis te bedekken, wordt ook nog vaak gekozen voor dakpannen.
Je kan hierbij kiezen voor een keramisch gebakken dakpan of voor de ‘snellegger’ of betonnen dakpan.

De keramisch gebakken pan wordt het meest gebruikt. Dit zijn in feite de standaard dakpannen.
Een betonnen dakpan wordt minder gebruikt, maar is bezig aan een opmars. Dit zijn vaak grotere dakpannen (aan een stuk), die makkelijker en sneller worden gelegd. Treur niet: ook deze zijn verkrijgbaar in heel wat uitvoeringen en kleuren.

Bedenk bij de aankoop van een dakpan altijd dat niet alle types dakpannen geschikt zijn voor alle daken.
De ene dakpan is bijvoorbeeld enkel geschikt voor erg hellende daken, terwijl een andere dakpan alleen past op minder hellende daken, …

 

Dakplaten

Iets moderner ogend, maar vaak ook veel goedkoper, zijn dakplaten.
Hierbij kan je kiezen voor de goedkopere PVC dakplaten (bvb. golfplaten), maar een betere keuze is om te kiezen voor metalen of aluminium dakplaten.
Deze platen hoeven niet voorzien te zijn van ‘golven’. Heel wat varianten zijn ook gewoon recht, of hebben een motief waardoor het lijkt alsof het in feite echte dakpannen zijn in plaats van een metalen oppervlak.

De grootste voordelen van dit type dakbedekking is ongetwijfeld de snelle plaatsinggoedkopere kostprijs, het feit dat je een minder zware dakconstructie nodig hebtgeen extra isolatiemateriaal(de isolatie zit reeds in de dakplaten verwerkt).
Een erg groot nadeel aan dit type dak is echter de geluidshinder. Hagel en regen zal je altijd horen vallen op deze types daken.

 

 

Dakbedekking tuinhuis met plat dak

Een tuinhuis met een plat dak moet ook worden voorzien van een of andere dakbedekking om ervoor te zorgen dat je tuinhuis volledig droog blijft.
Meestal wordt gekozen voor bitumineuze dakrol of een kunststof dakbedekking.

 

Bitumineuze dakrol

Deze dakbedekking is in feite een rol van shingles.
Deze polyesther dakbedekking werd in bitumen gedrenkt en heeft dus dezelfde voordelen als shingles. Ze is waterdichtroestvrijflexibelhitte- en koudebestendig en verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

 

Kunststof dakbedekking

In de meeste gevallen ook op rol te verkrijgen is deze PVC dakbedekking. Nog beter dan PVC, is om te kiezen voor EPDM, een kunststof die in één vlak wordt geleverd, zodat kans op lekkages vrijwel onbestaand is.
Beide materialen zijn ook perfect bestand tegen UV-stralen en hebben een uitstekende rekbaardheid en sterkte.

Wil je een daktuin op je tuinhuis aanleggen? Kies dan zeker voor kunststof dakbedekking. Deze dakbedekking staat er immers om bekend om ‘wortelvastheid’ te hebben. De plantwortels kunnen met andere woorden niet door de dakbedekking en het dak van je tuinhuis heen dringen.