Tuinhuis op maat laten maken? Vraag online offertes aan.

Fundering Tuinhuis

Vooraleer je een tuinhuis zet, moet je eerst wel wat zaken regelen. Plan alles op voorhand, bekijk of je een vergunning nodig hebt en begin dan pas met het leggen en gieten van een fundering die het tuinhuis stabiel in je tuin laat staan.

Afhankelijk van verschillende zaken, geven we je in dit artikel enkele tips en advies over de fundering die je nodig zal hebben bij een tuinhuis.

 

Mogelijkheden fundering tuinhuis

Vrijwel altijd wordt gekozen voor een betonnen fundering, aangezien dit de beste keuze is voor je tuinhuis helemaal stabiel in je tuin te kunnen plaatsen.
Als je voor deze ondergrond kiest, kies dan voor een ongeveer 15 cm dikke (gewapende) betonlaag.
Gewapend beton is ongevoelig voor verzakkingen en zorgt ervoor dat je onmiddelijk een vloer voor je tuinhuis hebt.
Vooraleer je van start gaat, moet je het gras op de plek van je toekomstige tuinhuis (met wortel!) verwijderen, en een houten bekisting voorzien voor het beton in te gieten.

Een andere mogelijkheid voor een fundering voor je tuinhuis is hout.
Hierbij maak je gebruik van stenen blokken, met daarop een houten plankenvloer. (Dit om te vermijden dat het vocht in de houtconstructie filtreert.)
Op deze plankenvloer wordt vervolgens de definitieve tuinhuisvloer geplaatst.

 

Waarmee rekening houden bij fundering tuinhuis?

Afhankelijk van bepaalde factoren, zal je rekening moeten houden met bepaalde zaken waaraan de fundering zeker moet voldoen.

 

Draagkracht
Waarvoor zal het tuinhuis gaan dienen?
Als het gewoon gaat om een opbergruimte, zal de fundering niet erg dik moeten zijn. Gaat het echter om een combinatie van tuinhuis/carport/garage, dan zal je fundering al heel wat meer draagkracht moeten voorzien.

 

Ondergrond
Vooraleer je de fundering kan gieten, of plaatsen, moet je er zeker van zijn dat de ondergrond waterpas ligt.
Is dit niet het geval? Dan moet je de ondergrond uitgraven of ophogen.
Let bij de ondergrond ook goed op de bodem. Het is belangrijk dat je kiest voor een bodem die een positieve invloed heeft op de stabiliteit van het toekomstige tuinhuis.

 

Vocht (bij betonnen fundering)
Voorzie ALTIJD een plastic folie onder de betonnen fundering. Anders zal vocht uit de bodem makkelijk kunnen opstijgen, en het tuinhuis na verloop van tijd doen rotten.
Eventueel oppervlaktewater kan worden afgevoerd door een (lichte) helling te voorzien in de fundering.